12 Capitole
31000 Cuvinte
111 pagini A4
250 de referințe către studii
Format Electronic (PDF)
În anul 2010, activitatea intensă în săli pline de fum, stresul, extenuarea și alimentația nepotrivită mi-au adus organismul într-o stare foarte proastă, în care răcelile repetate, problemele digestive, acneea, eczemele și mătreața erau la ordinea zilei. După o refacere a forței mentale prin relaxare și meditație, am realizat că alimentația sănătoasă este un element crucial pentru bunăstarea organismului.
Fiind influențat în special de cultura asiatică, primele încercări au fost înspre veganism. Am încercat o abordare vegană, apoi una raw vegană (crudivoră), experimentând diverse moduri de a-mi obține nutriția necesară în acest context lipsit de produse animale.
După cum veți observa în carte, în comparație cu o alimentația standard, pe varianta raw vegană frugivoră am atins fără să vreau anumite principii prometabolice, fapt ce mi-a oferit temporar o stare excelentă.
În anii care au urmat, am studiat intens nutriția, cu scopul de a păstra avantajele unei diete frugivore vegane, eliminând dezavantajele. Cel mai mare inconvenient al unei astfel de diete este lipsa unei surse de proteine de calitate, fără efecte antimetabolice.
După 7 ani și multe încercări, a trebuit să renunț la conceptul de veganism, să accept că este o morală impusă artificial. Astfel, am putut studia și experimenta alimente nutritive ce erau până atunci scoase din discuție (carne, lactate, ouă, miere).
Am învățat că nu toate alimentele de origine vegetală sunt comestibile și nu toate alimentele de origine animală sunt o alegere potrivită. Așa am ajuns la conceptul bioenergetic promovat de biochimiști celebri precum Albert Szent-Györgyi sau Otto Warburg, laureați Nobel, via biochimistul american Raymond Peat.
Celulele organismului nu sunt ca niște angrenaje mecanice ale unei mașini, ce au o structură și un combustibil cu ajutorul căruia funcționează. Structura și energia celulară se combină. Structura este susținută de combustibil. Structura este combustibilul. Atunci când modul eficient de funcționare a celulei este sabotat, structura celulară intră în colaps și dacă starea persistă, celula moare.
Anumite substanțe susțin funcționarea optimă a celulei, altele sunt neutre, iar altele o sabotează. Anumite alimente din alimentația standard au fost impuse pe criterii economice și politice. Ele sabotează metabolismul, de aici apărând o serie de efecte adverse, de la cele simple (extremități reci, foame permanentă, dureri articulare, probleme digestive) și până la cele grave (diabet, boli de inimă, cancer).
În carte, sunt enunțate 8 principii ce susțin metabolismul celular, iar aceste principii implică anumite alegeri alimentare. Cartea se încheie cu un mod practic de aplicare a principiilor pentru a proiecta un stil alimentar personalizat, în funcție de diverse stări de sănătate și diverse preferințe culinare.