8 Principii Nutriționale
ProMetabolism

Organismul uman este o combinație complexă de celule. Doar anumite substanțe susțin celulele în producția energetică maximă. Atunci când celulele funcționează optim, corpul este sănătos, sistemul imunitar este eficient, iar performanțele fizice și intelectuale sunt la parametri ridicați. Cum substanțele pe care se bazează celulele provin inițial din mâncare, orice stil alimentar ar trebui să fie proiectat pentru susținerea metabolismului celular. Cele 8 principii arată care sunt alimentele prometabolism și care sunt cele care-l sabotează.
sau

Despre carte:

12 Capitole
31000 Cuvinte
111 pagini A4
250 de referințe către studii
Format Electronic (PDF)
În anul 2010, activitatea intensă în săli pline de fum, stresul, extenuarea și alimentația nepotrivită mi-au adus organismul într-o stare foarte proastă, în care răcelile repetate, problemele digestive, acneea, eczemele și mătreața erau la ordinea zilei. După o refacere a forței mentale prin relaxare și meditație, am realizat că alimentația sănătoasă este un element crucial pentru bunăstarea organismului.

Fiind influențat în special de cultura asiatică, primele încercări au fost înspre veganism. Am încercat o abordare vegană, apoi una raw vegană (crudivoră), experimentând diverse moduri de a-mi obține nutriția necesară în acest context lipsit de produse animale.

După cum veți observa în carte, în comparație cu o alimentația standard, pe varianta raw vegană frugivoră am atins fără să vreau anumite principii prometabolice, fapt ce mi-a oferit temporar o stare excelentă.

În anii care au urmat, am studiat intens nutriția, cu scopul de a păstra avantajele unei diete frugivore vegane, eliminând dezavantajele. Cel mai mare inconvenient al unei astfel de diete este lipsa unei surse de proteine de calitate, fără efecte antimetabolice.

După 7 ani și multe încercări, a trebuit să renunț la conceptul de veganism, să accept că este o morală impusă artificial. Astfel, am putut studia și experimenta alimente nutritive ce erau până atunci scoase din discuție (carne, lactate, ouă, miere).

Am învățat că nu toate alimentele de origine vegetală sunt comestibile și nu toate alimentele de origine animală sunt o alegere potrivită. Așa am ajuns la conceptul bioenergetic promovat de biochimiști celebri precum Albert Szent-Györgyi sau Otto Warburg, laureați Nobel, via biochimistul american Raymond Peat.

Celulele organismului nu sunt ca niște angrenaje mecanice ale unei mașini, ce au o structură și un combustibil cu ajutorul căruia funcționează. Structura și energia celulară se combină. Structura este susținută de combustibil. Structura este combustibilul. Atunci când modul eficient de funcționare a celulei este sabotat, structura celulară intră în colaps și dacă starea persistă, celula moare.


Anumite substanțe susțin funcționarea optimă a celulei, altele sunt neutre, iar altele o sabotează. Anumite alimente din alimentația standard au fost impuse pe criterii economice și politice. Ele sabotează metabolismul, de aici apărând o serie de efecte adverse, de la cele simple (extremități reci, foame permanentă, dureri articulare, probleme digestive) și până la cele grave (diabet, boli de inimă, cancer).


În carte, sunt enunțate 8 principii ce susțin metabolismul celular, iar aceste principii implică anumite alegeri alimentare. Cartea se încheie cu un mod practic de aplicare a principiilor pentru a proiecta un stil alimentar personalizat, în funcție de diverse stări de sănătate și diverse preferințe culinare.

Recenzii

Urmări ale stilului de viață ProMetabolism

Leonte Yoana Andreea

Am fost 3 ani lacto ovo vegetariană, urmând apoi încă 2 ani vegetariană cu intermitente raw vegane. In Februarie 2020, după ce am terminat un program in care intrasem de buna voie, convinsă fiind ca aceasta este “calea”spre un stil de viata sănătos (mai exact programul SDS, unii au auzit sigur despre el), am început sa ma simt extrem de slăbită/o senzatie de oboseala permanenta, indiferent de cât as fi dormit/îmi lipsea concentrarea cu desăvârșire, uitam lucruri, îmi țiuiau urechile și aveam deseori frisoane(îmi era mai mereu frig). Atunci, am realizat ca ceva nu este in regula cu mine și bineînțeles am început din nou căutările...Cum intenția, a fost pusa, de a înțelege cu ce ma confrunt?!? am atras in viata mea, informația de care avem nevoie la acel moment și anume: Am ajuns la cartea lui Călin. Am parcurs-o dintr-o suflare(pe un zbor), apoi am reluat-o și am decis ca am nevoie sa fac niște analize.(cele sugerate in carte)!!Bineînțeles, ca a fost un mare șoc(și nu pozitiv!!!)pentru mine, când am văzut valorile, iar pentru acest lucru ii voi fi recunoscatoare lui Călin Barbarul pentru totdeauna, ca datorită cărții lui, am evitat ceva care ar fi putut avea efecte dezastruoase pentru mine,dacă mai continuam in stilul caracteristic de pana atunci.(nu vreau sa intru in detalii, aici). Asadar, am îmbrățișat treptat stilul PROMETABOLISM,(spun treptat, pentru ca unele lucruri efectiv nu le-am putut consuma din prima, pentru ca eram cam data peste cap cu flora,etc.). Vreau sa menționez ca toate carentele pe care le-am acumulat in toți acești ani, in ciuda faptului ca suplimentam cu tot soiul de pudre, capsule, etc., am reușit sa le corectez imbratisand treptat stilul ProMetabolism(pentru ca nu voiam sa mai aud de suplimente alimentare. Singurul produs de sinteza a fost fierul buvabil, ca sa ma ajute in prima faza, pentru ca nu mai aveam nici in depozite). E mult de povestit...și deja m-am întins. Concluzia: Astăzi de la fix 1 an de când am început sa mănânc ProMetabolism, simt ca celulele mele se gudura de fericire, papilele mele, de asemenea, corpul îmi este cu totul fortificat, am energie întreaga zi, mănânc cu plăcere alimentele,fără a ma simți vinovata(unii vor înțelege perfect ce zic), am început sa integrez mișcarea in viata mea(înainte nu aveam energie de așa ceva, efectiv “nu aveam vlagă”, vorba din popor)! Însă toată aceasta transformare la mine, s-a produs treptat, cum era și firesc de altfel...Adică, de la o luna, la alta simteam cum ma”imputernicesc”. Iar, astăzi, ma declar pe deplin fericita de alegerea făcută și categoric pentru mine, acest lucru/stil funcționează! Și am mai tras o concluzie personala: toată Copilăria și Adolescenta mea, m-am hrănit prometabolism(a avut grija”Mamaia”, de acest aspect, chiar dacă intuitiv a făcut asta) fără sa știu atunci de acest lucru...și ma simteam excelent!!! Iar, acum experimentez FIX aceeași bucurie și energie! 
Cu profunda recunoștință, Călin Barbarul, ca mai ajutat sa redescopăr plăcerea de a mânca bun.
Link către comentariul original

Marius Gabriel Sava

Hai sa ma laud si eu .Eu am facut de mic sport de performanta (lupte greco-romane).Pe la 18 ani din cauza unor probleme medicale mi s a interzis acest sport și m -am orientat spre culturism.pe scurt am făcut sala cam permanent cu o dieta preponderent carnivora. În ultimii 4 ani am fost pe dieta vegana,am considerat eu ca e mai ok pentru mine.Ca și rezultatele vegan fiind am simțit pe pielea mea lipsa proteinei de calitate,aveam perioade foarte ciudate când aveam energie maxima sau nu aveam deloc în unele perioade.Asa era și greutatea când scădeam când ma ingrasam brusc.Una peste alta mancam enorm de mult pentru a mi acoperi necesarul caloric zilnic,mâncare plina de carbohidrați naspa.Rezultat...apatie, nervos,gras, renunțasem la sport și ajunsesem de la 80kg ,înălțime 172cm la 107 kg!
Am cumpărat cartea lui Călin de anul trecut prin noiembrie parca ,o aveam în drive la telefon dar nu aveam curajul sa aplic nimic din ea!Nu va mai plictisesc, pe scurt pentru cine nu are încredere în alimentația prometabolica va dau câteva rezultatele personale de la 1 ianuarie 2021 pana acum 17 martie 2021:
-energie maxima fac 25 km zilnic de bicicleta.
-m-am reapucat de sport.
-am 80% alimentatia bazata pe fructe (ananas,papaya,mango,struguri) și restul gelatina ,putina branza ,2 oua pe săptămână .Cam spartan dar am reușit în 3 luni aproape sa dau jos în mod sănătos 22 de kg.Ma simt fantastic am 49 de ani dar nu m am simțit asa de bine de cand aveam 20 de ani!Deci, se poate, dacă faci ceea ce trebuie. Mulțumesc, Călin!
Link către comentariul original

Iby Sibyll

Eu pot sa spun ca mi-a scazut valoarea TSH-ului cu dieta prometabolism, nu o tin chiar ca la carte, dar majoritatea produselor le consum, mereu am avut tsh 3,6...3,4, dar acum dupa doi ani de prometabolism a iesit 1, 4. Am energie , dar si cateva kg in plus, dar nu ma plang, important este ca ma simt bine fara dureri, sau oboseala si tsh-ul a scazut !
Link către comentariul original

AnaMaria Ilie

Am cochetat în trecut cu vegan și keto (de carnivora sau ceva de genul nici nu m am apucat cu ușoară senzație de vinovăție că nu pot tine așa drastic), dar ambele aveau lipsuri pt mine și "păcătuiam" des cu vinovăție și dezamagire, fiind iubitoare de lactate, fructe și dulciuri. Fraților, am ținut serios de luni (miercuri și vineri pe vegan dar cu ciuperci, salata morcovi, fara cereale) și nu știu dacă are legătură dar am vise foarte variate și ciudate+ mă trezesc pe la 4 și nu îmi e somn, dimineață m am trezit cu o energie debordanta( nu mi amintesc când a fost asta ultima oară în trecut), cantarul arata mai puțin, deși am zis că nu asta am in vedere inițial (mi-am schimbat părerea ), senzația de frig in oase a cam dispărut. O senzație de cald la mâini și la picioare noaptea (nu neapărat plăcută) pe care am mai simțit-o in sarcina. Raspunsul rapid organismului înseamnă că eram ok sau praf? Sigur revin cu actualizări. Pentru mine, faptul că l- am găsit pe Calin cu lucrarea lui a fost un dar de sus. Mulțumesc pentru timp. Sănătate și curaj tuturor.
Link către comentariul original

8 Principii Nutriționale
ProMetabolism

sau
contact@prometabolism.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram