Un studiu recent (21 februarie 2021) a descoperit o legătură dintre lipopolizaharidele din sânge și efectele severe COVID-19.

Lipopolizaharidele (endotoxinele) sunt alcătuite dintr-o lipidă și o polizaharidă, acestea fiind învelișul bacteriilor gram-negative din intestine. Când bacteriile mor, acest înveliș este eliberat. În cazul unui organism slăbit și stresat, pereții intestinului sunt ușor penetrați de endotoxine, acestea pătrunzând în circulație.

Odată ajunse în sânge, endotoxinele produc nenumărate complicații, printre care creșterea serotoninei, a cortizolului, a estrogenului, o nepotrivită excitație celulară și iritații de piele. De aceea, un principiu important din cartea „8 Principii…” se referă la ținerea sub control a populației bacteriene pentru reducerea endotoxinelor (principiul 5). Chiar prima etapă din programul „Start În ProMetabolism” discută despre refacerea pereților intestinali și curățarea lumenului ca un prim pas crucial către sănătate.

Revenind la studiu, cercetătorii au observat o interacțiune între proteinele spike SARS-CoV-2 și lipopolizaharide, ce agravează inflamația în vivo sau în vitro. În combinație cu endotoxinele, proteinele spike au crescut considerabil NF-κB, factorul ce controlează transcripția ADN și producția de citokine.